Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας

E-mail Print PDF

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΑΓΚΗ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Προσφέρει τα πάντα, αλλά εισπράξεις δεν κάνει ποτέ! Και ενώ το ταμείο μένει άδειο, εντούτοις υπάρχει ένα κέρδος ανεκτίμητο!! Πρόκειται για τα δυνατά αισθήματα ανθρωπισμού που διαπερνούν τους εθελοντές που έχουν αναλάβει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
Ο λόγος για το Δημοτικό Παντοπωλείο της Καλαμάτας, ένα σημαντικό στήριγμα για συμπολίτες τους οποίους είτε η τύχη είτε άλλες καταστάσεις έφεραν σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε να χρειάζονται βοήθεια.
Στεγάζεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Καλαμάτας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα Γενάρη και μέχρι σήμερα έχει τροφοδοτήσει 200 ανθρώπους, κάποιους δύο και τρεις φορές.
Η Δημοτική Αρχή φαίνεται να πήρε την ιδέα για την ίδρυση του Δημοτικού Παντοπωλείου από το Δήμο Αθηναίων. Προφανώς, όμως, για να γίνει το τόλμημα υπήρχε και η απαραίτητη ευαισθησία. Πάντως, το παντοπωλείο του Δήμου Καλαμάτας σε σχέση με το αντίστοιχο της Αθήνας διαφέρει πάρα πολύ. Στηρίζεται περισσότερο στον εθελοντισμό και στον ανθρωπισμό, ενώ για τη λειτουργία του χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Το παντοπωλείο της Αθήνας γεμίζει περίπου αυτόματα τα ράφια του, χάρη στη συνεχή τροφοδοσία από συγκεκριμένη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, το καλαματιανό παντοπωλείο δεν μπορεί να επαναπαυτεί, χρειάζεται να κρατά ζωντανή τη συνεργασία με πολλούς χορηγούς και να εμπνέει συνεχώς εμπιστοσύνη στους πολίτες, που προσφέρουν και αυτοί διάφορα είδη, πάντα διακριτικά και ανώνυμα.
Η πιο σημαντική ιδιαιτερότητα του Δημοτικού Παντοπωλείου είναι ότι ο Δήμος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στη λειτουργία του και σε κάθε άλλη διαδικασία. Το λειτουργούν αποκλειστικά εθελοντές, ενώ για το συντονισμό και τη διαχείριση υπάρχει επιτροπή που συγκροτούν εθελοντές και εκπρόσωποι του Κοινωνικού Φορέα, της Μητρόπολης, της Δημοτικής Επιτροπής Εθελοντών για τους Μετανάστες και της Πρόνοιας.
Η λειτουργία του παντοπωλείου ξεκίνησε από 11 εθελοντές, οι οποίοι αισίως έφτασαν τους 20. Η δουλειά που γίνεται απαιτεί κόπο και χρόνο, οπότε επιπλέον εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι, αν και οι ήδη υπάρχοντες σε καμία περίπτωση δεν αισθάνονται κόπωση. Επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Παντοπωλείο την τελευταία Τρίτη του Μάρτη για να μάθουμε καλύτερα περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Βρήκαμε εθελοντές που με όρεξη συμπλήρωναν τα κενά στα ράφια, συγύριζαν τα ρούχα που επίσης περιλαμβάνει το μαγαζί, και κατέγραφαν τα καινούργια πράγματα που προσέφεραν χορηγοί και μεμονωμένοι δημότες.
Ήταν εκεί και η επικεφαλής των εθελοντών, που συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του παντοπωλείου και συνεχίζει να είναι καθοριστικός ο ρόλος της στη λειτουργία του. Ύστερα από επιθυμία των ίδιων των εθελοντών ονόματα δε δημοσιεύουμε, διότι τόνισαν ότι σκοπός τους δεν είναι να ακουστεί το όνομά τους ή να προβληθούν, αλλά να προσφέρουν εντελώς ανιδιοτελώς.
"Ποιο είναι το κίνητρο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτή την προσπάθεια;" ρωτήσαμε την εκπρόσωπο των εθελοντών. "Θέλουμε να υπάρξει μια βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη. Βέβαια, δεν τους λύνουμε το πρόβλημα, ερχόμαστε όμως σε επαφή μαζί τους και προσπαθούμε να τους μάθουμε να διαχειρίζονται καλύτερα τη ζωή τους, τα οικονομικά τους. Προσπαθούμε να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται και όχι ό,τι θέλουν. Θέλουμε να τους ανοίξουμε κάποιον δρόμο σκέψης", εξήγησε η εθελόντρια. Μια άλλη κυρία του παντοπωλείου πρόσθεσε: "Σε αυτή την κοινωνία είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ένας άνθρωπος από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο, ενώ έκανε μια καλή ζωή. Εγώ είμαι από την Ιταλία και έχουμε κι εκεί το ίδιο πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι για να ισορροπήσουμε αυτές τις καταστάσεις. Αν περιμένουμε από τις κυβερνήσεις, δε θα κάνουμε τίποτα, γιατί αυτές δε σκέπτονται τον άνθρωπο αλλά πώς θα ξανακερδίσουν τις εκλογές".
Οι περίπου 200 δικαιούχοι του Δημοτικού Παντοπωλείου έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια από τη συντονιστική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τις αιτήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων είναι φυσικά δημότες Καλαμάτας, ενώ υπάρχουν και κάποιοι από γειτονικές περιοχές. Αυτά τα περίπου 200 άτομα τώρα θα κατανεμηθούν σε διαφορετικές κατηγορίες, ώστε οι έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθιούνται από το παντοπωλείο πιο συχνά από τους υπόλοιπους. Βοήθεια, όμως, παρέχεται και σε οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης και ειδικότερα έχουν προσφερθεί κουβέρτες και τροφή σε κονσέρβες.
Στα ράφια του παντοπωλείου υπάρχουν τα πάντα, από σαμπουάν μέχρι καθαριστικά για το σπίτι, γάλα, μαρμελάδες, ζάχαρη, αλεύρι, όσπρια, τοματοπολτοί, μακαρόνια. Υπάρχουν ακόμη και μπιμπελό, ενώ δίνεται βαρύτητα στην προσφορά ειδών ατομικής και οικιακής υγιεινής. Σε ό,τι αφορά τα ενδύματα, είναι είτε καινούργια είτε ελαφρώς μεταχειρισμένα, όλα σε άριστη κατάσταση. Στο παντοπωλείο υπάρχει δοκιμαστήριο, όπου οι δικαιούχοι ελέγχουν εάν τους κάνουν τα ρούχα και αν τους πηγαίνουν, γιατί είναι πολύ σημαντικό ό,τι πάρουν να το χρησιμοποιήσουν. Το πιο απροσδόκητο που είδαμε ήταν δύο νυφικά, τα οποία φυσικά δίνονται δανεικά στις νύφες και όχι για πάντα.
Η επικεφαλής των εθελοντών, αναφερόμενη στην τροφοδοσία του Δημοτικού Παντοπωλείου, σημείωσε: "Έχουμε διάφορες εταιρίες και επιχειρήσεις ως χορηγούς, με τις οποίες έχουμε συμφωνήσει να μας δίνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένα πράγματα και ποσότητες. Πάρα πολλά πράγματα μας δίνουν και παραγωγοί, τις περισσότερες φορές δωρεάν. Τα σούπερ μάρκετ μας κάνουν καλύτερες τιμές. Με σχετικά λίγα ποσά, λοιπόν, μπορούμε και αγοράζουμε πολλά πράγματα. Έρχονται και απλοί πολίτες που μας φέρνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων και, μάλιστα, δε θέλουν να μας πουν ούτε το όνομά τους. Βέβαια, εμείς τους πιέζουμε γιατί ό,τι παίρνουμε το καταγράφουμε και πρέπει να έχουμε πλήρη στοιχεία. Το θέμα είναι ότι προς το παρόν ό,τι θέλουμε το έχουμε. Δεν υπάρχει έλλειψη και δε φοβόμαστε ότι θα ξεμείνουμε. Και η Εκκλησία μάς βοηθάει πολύ, μας έχει πει ότι θα μας βοηθήσει. Έ- χουμε ό,τι χρειάζεται και οι δικαιούχοι φεύγουν από εδώ με πολλές σακούλες, αν και δε θέλουμε να υπερβάλλουμε, δε θέλουμε να αισθανθούν ότι εμείς τους λύσαμε το πρόβλημα της ζωής τους. Σκοπός μας είναι απλώς να νιώσουν αυτοί οι άνθρωποι ότι κάποιος τους σκέπτεται, κάποιος τους φροντίζει. Αυτό αρχίζουν και το καταλαβαίνουν και έτσι έρχονται πλέον δικαιούχοι μόνο για να μας δουν και να μιλήσουμε".
Πρόσφατα, στους εθελοντές του παντοπωλείου εντάχθηκε ένας κύριος, συνταξιούχος, ο οποίος την ημέρα που πήγαμε στο μαγαζί είχε φτάσει πρώτος με ένα μπουκέτο κίτρινα άνθη. Τα προσέφερε στην πρώτη κυρία που έφτασε μετά από εκείνον! Αυτό που τον ενοχλεί, όπως μας είπε, είναι ότι ο κόσμος έχει χάσει πια την ανθρωπιά και την αγνότητά του. "Εγώ θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους, αλλά βλέπω ότι εκείνους τους πειράζει εάν πας να τους βοηθήσεις. Εάν κάποιος στο δρόμο σκοντάψει και πέσει, κινδυνεύεις να σου φερθεί άσχημα εάν πας να τον στηρίξεις για να σηκωθεί. Με στενοχωρεί πολύ αυτό", ανέφερε με προβληματισμό ο καινούργιος εθελοντής του παντοπωλείου.
Γενικά, το κλίμα μεταξύ των εθελοντών φαίνεται πάρα πολύ καλό. "Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε "δέσει". Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουμε έναν κοινό σκοπό και λίγο - πολύ τον βλέπουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο", μας είπε η επικεφαλής.
Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον του Δημοτικού Παντοπωλείου, ελπίζουμε όμως να συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα πολύ καλά όπως πάνε μέχρι τώρα. Όχι μόνο για τους συμπολίτες που έχουν αποκτήσει αυτό το στήριγμα, αλλά και για τον κόσμο που στο παντοπωλείο βρίσκει το νόημα του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού, όπως μια ακόμη εθελόντρια που "στρατολογήθηκε" στα μέσα Γενάρη και μας είπε: "Εδώ παίρνεις και δίνεις, χωρίς να είναι χειροπιαστό αυτό που παίρνεις. Εδώ βλέπεις στην πράξη το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου, βοηθάς τους ανθρώπους, δεν τους λύνεις τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον τους ανακουφίζεις. Μπορεί να είναι ελάχιστο αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον εθελοντή. Αυτό είναι που έχει αξία, να προσφέρεις και να μη μένεις στα λόγια".

Ôïõ Óôáýñïõ ×áñ. Ìáñôßíïõ