Υπερήφανο το Βασιλίτσι για τον Γιώργο Μπίζο

Τιμήθηκε ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 
 
 
 
Ο σπουδαίος Γιώργος Μπίζος, ο υπερασπιστής του Νέλσον Μαντέλα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τιμήθηκε, έστω στα γεράματά του, από το χωριό του, το Βασιλίτσι της Κορώνης.
Την πρωτοβουλία για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλιτσίου «Η Φανερωμένη», με σκοπό βέβαια να προβληθεί η ζωή και το έργο του Γιώργου Μπίζου και να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους.
Ο Γιώργος Μπίζος έκανε διάσημη την Ελλάδα, αλλά και το Βασιλίτσι, το οποίο δεν ξεχνούσε ποτέ να αναφέρει στα ανά τον κόσμο φόρουμ που τον προσκαλούσαν.
Το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου το χωριό του τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γιώργος Μπίζος, διάσημος νομικός, αδελφικός φίλος και συνεργάτης του αείμνηστου Ν. Μαντέλα, τιμήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου. 
Για την πορεία του Γιώργου Μπίζου μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Λυμπέρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο πρόεδρος της Τοπικής Kοινότητας Βασιλιτσίου, Βασίλης Μάραντος.
Ο Γιώργος Μπίζος, παίρνοντας το λόγο, θυμήθηκε, όταν 12χρονο παιδί, μαζί με τον πατέρα του, κατάφεραν, με τη βοήθεια του Αρμένη φούρναρη της Κορώνης, να φύγουν με μια μικρή βάρκα και μετά την περισυλλογή τους από συμμαχικό πλοίο, μαζί με Νεοζηλανδούς στρατιώτες, αποβιβάστηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη συνέχεια έφθασαν στη Ν. Αφρική.
 
Ο Γιώργος Μπίζος με τον Νέλσον Μαντέλα

Θυμήθηκε την πρώτη γνωριμία του με τον Μαντέλα στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και την περιπετειώδη σχέση τους, αφού πουθενά δεν μπορούσαν να πηγαίνουν μαζί, μιας και το απαρτχάιντ απαγόρευε την είσοδο των μαύρων σε χώρους όπου σύχναζαν λευκοί.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που είχε στο πανεπιστήμιο από τη στιγμή που μίλησε για τα δικαιώματα των μαύρων και τις απειλές που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. «Ευχαριστώ τον πατέρα μου και τον αδελφό μου που με στήριξαν σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή» είπε.
Η δράση του αυτή του στέρησε για πολλά χρόνια την επάνοδό του στην Ελλάδα, που έγινε για πρώτη φορά το 1972, με παρέμβαση ανωτάτων δικαστικών.
Μίλησε ακόμα για το σπουδαίο φίλο του Νέλσον Μαντέλα, που στην αρχή της πορείας του το καθεστώς προσπάθησε να τον εξαγοράσει με τον όρο ότι θα αποκηρύξει τις ιδέες και τους φίλους του. «Θέλω να είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος, μη μου τάζετε εμένα», ήταν η απάντησή του.
Τέλος, αναφέρθηκε στα ηγετικά προσόντα του Μαντέλα, ο οποίος κατόρθωσε να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ERT OPEN και ανιψιά του Γιώργου Μπίζου, Μαρία Τομαρά.
Π. Τσ.

 

Πρόσφατα Άρθρα